PSİKOLOGA GİTMEK

Ankara psikolog

Toplumumuzda bir ruh sağlığı profesyoneli ile görüşmeye ilişkin yanlış bir inanış vardır: “Ben deli değilim, psikoloğa neden gideyim?” Bu yanlış inancın nasıl ruh sağlığı hizmeti almamızı engellediğini ve psikolojik destek almanın ne kadar önemli ve hayatın akışı içinde yer edindiğini bu yazıda anlatmaya çalıştım.

Psikolojik yardımı sanılanın aksine gerçekle bağını koparan (çok amiyane yakışıksız tabirle “deli” olarak nitelenen kişiler) tarafından  alınmaz.  Psikolojik yardım arayışı içinde olanlar ya da psikolog desteği alanlar sorunlarının farkında olan ve bunlara çözüm arayan kişilerdir.

Psikolojik destekDuygusal zorluklar yaşayan, yaşamında ruhsal ve psikolojik açıdan güçlük ve engellerle başetmeye çalışan duygusal ve zihinsel olarak yorulmuş ve bu konularda endişeleri olan her insan için fayda sağlayacak profesyonel bir yardım hizmetidir.

Bu yazının devamında  sizlere ne zaman bir psikologa gitmek gerekir? konusunda bilgiler sunulmaktadır..

Öncelikle hepimiz hayatımızın bazı zamanlarında beklenmedik ve üstesinden gelmekte zorlandığımız olaylar yaşayabiliriz. Bu olaylar bizim ruh halimizi değiştirip dengesizleştirebilir ya da başetme mekanizmalarımızı devre dışı bırakabilir.  Örneğin, bir işten veya bir eşten ayrılma, sevilen birinin kaybı, kaza gibi olaylar bizim hem fiziksel hem de ruhsal yapımızı daha kırılgan bir hale getirmektedir. İşte tam bu noktada uzman bir psikolog, bu yaşam olayları ile başa çıkmamıza, hayatın bir parçasının bu tür olaylar olduğunu daha sağlıklı bir şekilde kavramamıza yardımcı olacaktır. Adeta deniz feneri gibi karanlık ruhsal ve dalgalı denizimize ışık tutarak aydınlık ve güvenli limanlara çıkmamıza yardımcı olacaktır.

Bazı zamanlarda kendimize ya da etrafımıza zarar verme düşüncesine kapılabiliriz. Böyle düşüncelerimiz olduğu fikrini bazen inkâr da edebiliriz. Kimi zaman ise karşımızdaki insanla ufak sebeplerle kavga edebilir, duygularımızı ve öfkemizi kontrol edemeyip hem onları hem de kendimizi zor duruma düşürebilir. Bu durum belki de ruhsal dünyamızın kırılganlığının bir göstergesi olabilir. İşte bu noktada bir klinik psikolog hem kendimize hem de etrafımızdaki insanlara yönelik bu zarar verici duygu ve düşüncelerimizi incelemeye davet ederek bu duygu ve düşüncelerimizin farkındalığına ulaşmamız ve bunlarla yüzleşerek kontrol altına almaya ve pozitif bir ruh haline bürünmemize yardımcı olacaktır.

Kara bulutlarla kaplı bir gökyüzü pek çoğumuzun hoşuna gitmeyebilir. Yataktan çıkıp, perdeyi açtığınızda o kara bulutları görmek güne olumsuz bakmamıza yol açabilir. İşte tıpkı gökyüzüne olduğu gibi insanlarda da bazen “kara bulutlu depresif ruhsal hali” ortaya çıkabilir. Her zaman yaptıkları aktiviteleri yapmak istemezler. Hiç kimse ile konuşmak istemezler. İşlerine zoraki giderler. Yemek yemek istemezler. Yataktan çıkmak istemezler. İşte tüm bunlar da bizim ruh halimizin olumsuz bir havaya kapıldığının göstergesidir. Bu noktada bir klinik psikolog, ruh halinizdeki kara bulutları dağıtmanıza, gündelik hayata tekrar tutunabilmenize umut ışığı olabilir.

Ruh halinizdeki bu negatif hava bazen sizi kötü alışkanlıklar veya bağımlılıklar edinmenize (Örneğin, alkol, uyuşturucu vb.) neden olabilir. Bu maddeler o an için sizi iyi hissettirse bile ilerleyen zamanlarda çok daha ağır fiziksel ve psikolojik hasarlara neden olabilmektedir. İşte bu noktada bir uzman klinik psikolog desteği zararlı maddelere yönelik alışkanlık zincirinizi kırmanıza, sizi bu maddelere iten olumsuz döngüleri fark etmenize, bu alışkanlıklara neden olan yaşamsal stresörlerini işlevsel olan başetme stratejieri ile kontrol altına almanıza  ve hayata tekrar yeniden yeni bir başlangıç yapmanıza yardımcı olabilir.

Bazen hayatınızda sanki bizi gölgemizmiş gibi sürekli takip eden, sakız gibi zihimize yapışıp bir türlü gitmek bilmeyen tekrarlayıcı düşüncelere sahip olabilirsiniz. Bu düşünceler sizin gündelik ve sosyal yaşamınızda işlevsizliğe neden olabilmektedir. Sevdiğiniz aktiviteleri yapmak, işinize odaklanmak yerine takıntılı düşüncelerle mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu obsesif düşüncelerden kurtulmak için yapmak zorunda hissettiğiniz ve yapınca rahatlatan çeşitli davranış ritüelleri, kompulsyonlar, geliştirmiş olabilirsiniz. Bu da adeta bizim lanetimiz olabilir. “Işığı kapattım mı acaba?” diye sürekli lavabonun ışığını kontrol etmek” veya “fişi çektim mi acaba?, diye sürekli ütüyü kontrol edip en sonunda ütüyü yanımızda götürmek” Acaba kanser mi olacağım?, Beynimde tümör mü var?” diye doktor doktor gezmek. Bu tür tekrarlayıcı düşünce ve davranışlardan yalnızca bir kaçı olabilir. İşte bu noktada bir klinik psikolog, tekrarlayıcı düşüncelerinizi irdeleyerek onları çözümlemenize yardımcı olmaktadır.

Hayatta bazen yakın ilişkilerimizde, romantik ilişkinizde, evliliğinizde,  kendinizi gergin hissettiğiniz, üstesinden gelemediğiniz, çözüm bulamadığınız anlar olabilmektedir. Eşinizin/sevgilinizin bazen sizi çok zorladığını, yaşamınızı kısıtladığını ve kendinizi kötü hissetmenize neden olduğunu düşünebilirsiz. Sorunu çözmeye çalışırken tartışma, sessiz kalma, içine kapanma, uzaklaşma ya da sürekli kavga edip tartışabilirsiniz. İşte bu noktada bir evlilik psikologu ya da aile terapisti, sizin ve partnerinizin sorunlarını hem bireysel hem de çift olarak dinler, sorunlarınızı objektif bir şekilde ele alır ve çözebilmeniz için size gerekli iletişim becerilerini geliştirmenize yardımcı olabilir.

Ya da;

“Belki de tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlığınız ya da sorununuz yoktur.  Psikologa bazen sizi tedavi etmesi için değil; etrafınızdaki psikolojisi bozuk insanlarla başetmede zorlandığınız ve onlarla başetmek ve belki de bir ölçüde uyum sağlamaya çalışmak için yardımcı almak için de gidebilirsiniz.”

 Bir Psikologtan Neler Beklemeli Neler Beklememelisiniz?

  1. Psikologun öncelikle sahip olması gereken en önemli kriter işinde yetkin ve yetkili olmasıdır.
  2. Bir psikologda olması gereken ikinci en önemli kriter ise insani özelliklere sahip olmasıdır. Empati becerisi, aktif dinleme becerisi, sosyal yardım becerisi, analiz ve sentez yeteneği, düşüncelerini net bir şekilde karşıya aktarabilecek bir  konuşma becerisi olması gerekir.
  3. Bir psikolog insanların sahip olduğu sorunlara yönelik geniş bir bakış açısı ile sorunları dinler, yargılamaz, öğüt vermez, akıl vermez. Size kendi fikirlerini empoze etmez aksine size doğru ve mantıklı düşünmeye sevk eden düşünme yollarını bulmaya teşvik eder.
  4. Bir psikolog sizin sorununuzu objektif olarak, yargılamadan, eleştirmeden dinleyerek anlamaya özen gösterir. Gerektiğinde sizi daha iyi tanımak adına psikolojik testler yoluyla ölçme araçları kullanır.

İhtiyaç halinde nasıl doktora, avukata, tamirciye  gitmek, bizi zayıf ve yetersiz hissettirmezse, herkesin karşılabileceği, zaman zaman başetmekte zorlanabileceği durumlarda bir uzman psikologa danışmak sizin zayıf olduğunuzu değil, güçlü ve farkında olduğumuzu  hatta kendinizi sevdiğinizi ve değer verdiğinizi göstermektedir.

Unutmayın, sorunun içinde çözümsüz şekilde kısır döngüye girmektense,  sorunu fark edip harekete geçmek hayatınızı mutlu kılan önemli detaylardandır. Çoğu insan sahip olduğu sorunlarından bahseder. Siz bir fark yaratarak onlara bir psikolog desteği ile sorunlarınızı nasıl çözdüğünüzü anlatın. Ankara psikolog, psikolojik danışman ya da klinik psikolog desteği arıyorsanız ve profesyonel bir psikolojik yardım almak istiyorsanız lütfen sitedeki telefon numaramızdan bizimle iletişime geçiniz.

Psikoterapist ve Psikolog Dr.Hüseyin Doğan

Online Psikolog

*APA (Amerikan Psikoloji Derneği)’ne Göre Psikologların Çalışma Alanları ve Unvanları
1. Gündelik yaşamın psikolojisi, Psikolog
2. Deneysel Psikoloji, Deneysel Psikolog
3. Eğitmen, Psikolog
4. Bilişsel Psikoloji- Bilişsel Psikolog
5. Araştırmacı Psikolog
6. Davranışsal Sinirbilim Psikologu
7. Gelişim Psikolojisi-Gelişim Psikologu
8. Kişilik Psikolojisi-Kişilik Psikologu
9. Sosyal Psikoloji-Sosyal Psikolog
10. Estetik, Yaratıcılık ve Sanat Psikolojisi
12. Klinik Psikoloji-Klinik Psikolog
13. Danışmanlık Psikolojisi-Psikoloji Danışman/Danışmanlık Psikologu
14. Endüstri ve Örgüt Psikolojisi-Örgüt Psikologu
15. Eğitim Psikolojisi-Eğitim Psikologu
16. Okul Psikolojisi-Okul Psikologu
17. Psikolojik Danışma Alanı-Psikolojik Danışmanlık
18. Kamu Hizmeti Alanı Psikologları
19. Askeri Psikoloji
20. Yetişkin Gelişimi ve Yaşlanma-Yetişkin Psikologu
21. Mühendislik Psikolojisi- Uygulamalı Deneysel Psikolog
22. Rehabilitasyon Psikolojisi-Özel Eğitim Psikologu
23. Tüketici Psikolojisi
24. Teorik ve Felsefi Psikoloji
25. Davranış Analizi
27. Topluluk Psikolojisi
28. Psikofarmakoloji ve Madde Bağımlılığı
29. Psikolojik Hipnoz
33. Zihinsel ve Gelişimsel Yetersizlikler
35. Kadın Psikolojisi
36. Din ve Maneviyat Psikolojisi
37. Çocuk ve Aile Politikası ve Uygulaması
38. Sağlık Psikolojisi
39. Psikanaliz ve Psikanalitik Psikoloji
40. Klinik Nöropsikoloji
43. Çift ve Aile Psikolojisi-Aile Psikologu-Aile Terapisti-Evlilik Danışmanı
44. Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Çeşitliliği-Cinsel Terapist
46. Medya Psikolojisi
47. Spor, Egzersiz ve Performans Psikolojisi
48. Barış Psikolojisi Anabilim Dalı
49. Grup Psikolojisi ve Grup Psikoterapileri
50. Bağımlılık Psikolojisi-Bağımlılık Psikolojisi
51. Erkek  Psikolojisi
53. Klinik Çocuk ve Ergen Psikolojisi-Çocuk ve Ergen Psikologu
56. Travma Psikolojisi
Ankara psikolog 

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »
Scroll to Top