MMPI-2 kişilik testi uygulama ve değerlendirmesi

 

 

Dünyada en çok kullanılan psikolojik testtir.

MMPI 566 doğru-yanlış şeklinde  kendini rapor etmeye (self-report) dayalı maddelerden oluşmaktadır.

Orijinali  ilk defa1943’te psikiyatrik tanıya yardımcı olmak için yayınlandı

MMPI-2 567 maddeden oluşmaktadır. MMPI revize edilerek MMPI-2 1989’da yayınlandı

MMPI-2’de soru ekleme, çıkarma ve bazı maddeşerde değişiklikler yapıldı

MMPI-A envanteri ise 1992 yılında 14-18 yaş aralığı için geliştirildi.

MMPI-2-RF (338 madde) 2008’de yeniden revize edilerek yayımlandı.

16 yaş ve üzeri uygulanabilir.

Cevaplama süresi yaklaşık 40-60 dakika sürmektedir.

 

 

 

 

MMPI-2 testi hem kişilik örüntüleri hem de psikolojik kökenli bozuklukları (yetişkin psikopatolojisini) doğru ve geçerli şekilde ölçmede kullanılan dünyanın en yaygın ve güvenilir testidir.  Test sonuçları aşağıdaki durumlara yardımcı olmak için  yaygın olarak kullanılmaktadır:

  • Ruhsal bozuklukların teşhisinde ve uygun tedavi yöntemlerinin seçiminde yardımcı olmak amacıyla
  • Sosyal ve kişisel uyumsuzluğun ana semptomlarını değerlendirmede.
  • Yüksek riskli kamu güvenliğini içeren pozisyonlar için uygun adayların seçimi
  • Belli kişilik özelliklerine sahip olunmasını istenen iş pozisyonlarında
  • Danışanların yaşadığı psikolojik sorunların çözümünde uygun tedavi yaklaşımlarını seçiminde.
  • Meslek seçimi ve kariyer danışmanlığında.
  • Evlenmeden önce potansiyel adayların kişilik uyumu, muhtemele çatışma alanları ve evlilik uyum düzeylerinin belirlenmesinde.

 

Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI- Minnesota Multiphasic Personality İnventory) 1939 yılında ABD Minnesota Eyaleti’nde Psikolog Starke R. Hathaway ve Nöropskiyatrist J. Charnley Mc Kinley tarafından yetişkin hastaların psikolojik durumlarını objektif ve pratik olarak ölçmek amacıyla oluşturulmuş, Türkiye standardizasyonu Işık Savaşır tarafından yapılmıştır. Kişilik ve kişilik özelliklerini ölçmeye çalışan testin Türkiye versiyonu 566 maddeden oluşmaktadır. Bireysel veya grup olarak uygulanabilen test için ön koşul 16 yaş ve üstü olmak ve en az ortaöğretim seviyesinde eğitim görmüş olmaktır. Zaman sınırlaması olmamakla beraber yaklaşık bir buçuk iki saat içinde tamamlanabilmektedir.

“Evet” “hayır” ve “bilmiyorum” seçeneklerinin bulunduğu bir kağıt kalem testidir. Kişinin kendi kendine cevaplayabileceği, uygulaması kolay bir testir. Ancak kişinin anlama güçlüğünün olup olmadığını kontrol etmek amacıyla, uygulamadan önce birkaç soru sormak yararlıdır. Bu test dünyada ve ülkemizde en güvenilir kişilik testi olma özelliğine sahiptir.

 

Klinik Alt Ölçekleri

Hipokondri (Hastalık hastalığı): 33 maddelik bu alt test, hipokondriyak kişilerin kişilik özelliklerini değerlendirir. Hipokondri tanı grubuna giren hastalar bedensel işlevlerine  aşırı  ilgi  göstermektedirler. Bir kimsenin  kendi  sağlığına  dair ağrı  ve  sızılar, nefes  alma,  hazım,  uyku,  görme  ve  işitmeyle  ilgili  küçük  belirtilerin  kötümser biçimde yorumlanması ve abartılmasını yansıtır.

Depresyon: 60 maddeden oluşan bu alt test depresyon belirtilerinin derecesini ölçeyi amaçlar.Depresyonda  olan kişilerin  ana  belirtileri,  yaşama  karşı  kötümserlik,  gelecekten ümitsizlik,  kendini değersiz,  işe yaramaz hissetmek, suçluluk duyguları, uyku bozukluğu, temel güdülerin inkarı, hareketlerde ve düşüncede  yavaşlama ve çeşitli  bedensel yakınmalardır.  Sıklıkla ölüm ve  intiharla  ilgili düşüncelerin yoğunluğu da dikkati çekmektedir.

Histeri:60 maddelik bu alt test konversiyon histerisine tanı koymada yardımcı olur.  Bu hastalar zor çatışmaları çözmede ya da  bazı  sorumluluklardan  kaçmada  fiziksel  belirtileri  kullanmaktadırlar.  Bir  bedensel nedene dayanmayan  baş  ağrısı,  felç,  titreme,  sağırlık  ve  bunun  gibi  çeşitli  işlev bozukluklarını kapsar.Somatik ve sosyal alandaki yankınmaları yansıtır.

Psikopatik Sapma: 50 maddeden oluşan bu alt test, psikopatik kişilik bozukluğu gösteren bireylerin kişilik özelliklerini ölçmeyi amaçlar. Bu kişilerin engellenmeye karşı tolerans eşiklikleri düşüktür, çok saldırgan ve sorumsuz olabilirler. Bazı maddeler sosyal uyumsuzluğu, bazıları depresyon ve hoş olmayan yaşantıların yokluğunu, bazıları ise paranoid eğilimleri gösterir.

Maskulinite-Feminite: 60 maddelik bu alt test, cinsel nitelikteki sapmaları ölçme amacıyla geliştirilmiştir. Çeşitli mesleklere karşı ilgi, boş zaman faaliyetleri, sosyal aktiviteler, korkular, endişeler, bireysel duyarlılıklarla ilgili maddeler bulunmaktadır.

Paranoya : 40 madeden oluşan bu alt test açık paranoid belirtileri yansıtır.

Psikasteni: 58 maddeden oluşan bu alt test psikasteni ya da obsesif kompulsif belirtileri değerlendirir. Bunalım, korku, kendine güven azlığı, kendi yetersizliğinden kuşkulanma, aşırı duyarlık ve harekete geçmedeki kararsızlıkları yansıtır.

Şizofreni: 78 maddeden oluşan bu alt test sosyal yabancılaşma, tuhaf düşünceler, algı bozuklukları, çeşitli hallüsinasyonlar, hezeyanlar, kötü aile ilişkileri, cinsel sorunlar, dikkati toplama ve içtepi kontrolündeki güçlükleri tespit etmeyi amaçlar.

Hipomani: 46 maddelik bu alt test, hipomanik duygulanım, hareket ve düşüncelerdeki hızlanma, büyüklük sanrıları, aile ilişkileri, ahlaksal yargılar ve bedenle ilgili sorunları ölçmeye çalışır.

Sosyal İçe Dönüklük: 70 maddeden oluşan bu alt test, sosyal ilişkilerde bireyin duyduğu rahatsızlık, kendini yerme duygusu, başkalarına güvensizlik, duyarsızlık gibi alanları tespit etmeye çalışır.

Geçerlik Alttestleri

L Alttesti: 15 maddeden oluşan bu test, teste aldatıcı yanıt verenleri fark etmek amacıyla kullanılmaktadır.

F Alttesti: 64 maddeden oluşan bu alt testin amacı bireyin kendisini olduğundan iyi veya olduğundan kötü gösterme çabalarını tespit etmektir.

K Alttesti: 30 maddeden oluşan bu alt test bireyin ruh sağlığı, tutarlılığı, kontrolü, başkalarıyla ilgili beklenti ve duygularıyla aile ilişkilerii ve testi yanılarken ki savunmacı tutumunu tespit etmeye yöneliktir.

Test sonuçlarının istatistiksel açıdan değerlendirilmesi için geliştirilmiş özel profil kağıtları mevcuttur. Türkiye normlarına göre kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı kullanılan bu profil kağıtlarında her bir alt test için ham puanlar, ham puanların T standart puan karşılıkları bu profil kağıtlarında yer alır. Uygulayıcı test sonuçlarını profil kağıdına aktarır. Sonra formüle edilmiş oranlarda K puanları eklenerek gösterilen yerlere işlenir. Alt testlerin ham puanları ve eklemeli K puanları toplanıp gerekli yerlere yazılır.

Testin uygulanması için değil ama düzgün ve doğru şekilde yorumlanabilmesi için psikologun bu test konusunda eğitim alması gerekmektedir. Böyle bir eğitimden geçmemiş kişilerin bu testi uygulamaları oldukça sakıncalıdır ki testler psikologlar tarafından bilgi alma ve elde edilen bilgilerden doğru şekilde faydalanmak amacıyla kullanılmaktadır aksi durumlar sakıncalıdır.

Test 128 psikolojik alanda sonuç üretmektedir.

MMPI-2 Kişilik Testi Uygulama ve Değerlendirilme Ücreti 200 TL’dir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »
Scroll to Top